BUDŽETSKIM KORISNICIMA U ZDK ISPLAĆENA JEDNOKRATNA POMOĆ OD 1.080 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj redovnoj sjednici održanoj 29.12.2022. godine usvojila Odluku o isplati jednokratne pomoći zaposlenim koji primaju platu iz Budžeta Zeničko-dobojskog kantona, isključujući izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija i njihove savjetnike.

U skladu sa Uredbom o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena i isplati jednokratne pomoći Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, jednokratna pomoć u iznosu od 1.080,00 KM isplaćena je zaposlenicima koji su se nalazili u radnom odnosu na dan 29.12.2022. godine.

Premijerka Amra Mehmedić rekla je da se Vlada maksimalno angažovala kako bi osigurala potrebna sredstva za isplatu jednokratne pomoći za 8.382 zaposlena, a nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona 28.12.2022. godine donijela Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, koje je na hitnoj telefonskoj sjednici 22.12.2022. godine utvrdila prethodna Vlada, samo dan prije njenog razrješenja i imenovanja nove Vlade.

Naglasila je da, iako je Skupština donijela druge ovogodišnje Izmjene i dopune Budžeta za 2022. godinu nakon kojih je Budžet Zeničko-dobojskog kantona iznosio 497.427.671,00 KM, u trenutku predlaganja i donošenja Izmjena i dopuna Budžeta od strane Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, transakcijski račun Zeničko-dobojskog kantona nije bio likvidan u dijelu koji se odnosi na budžetska sredstva, već su bila raspoloživa namjenska sredstva u iznosu od 85.348.134,50 KM.

Iz naprijed navedenog, jasno je da je sredstva za isplatu jednokratne pomoći Vlada morala osigurati pozajmicom iz namjenskih sredstava u iznosu od 9.052.560,00 KM, a što je omogućeno Odlukom o privremenom raspolaganju namjenskim sredstvima Budžeta („Službene novine Zeničkog-dobojskog kantona“, broj: 4/22), koju je 20.01.2022. godine donijela prethodna Vlada, kako bi na taj način omogućila prevazilaženje tekuće nelikvidnosti Budžeta tokom 2022. godine. Ovu pozajmicu namjenskih sredstava neophodno je vratiti tokom prvog kvartala 2023. godine.

-Iako smo zatekli nelikvidan Budžet, uspjeli smo u veoma kratkom vremenskom roku omogućiti da našoj policiji, prosvjetnim radnicima, zaposlenim u pravosuđu i javnoj upravi, bude isplaćena jednokratna pomoć od 1.080 KM – rekla je premijerka Mehmedić.

Press služba

zdk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Najnoviji članci

MINISTRI U VLADI ZDK I POLICIJSKI KOMESAR POSJETILI POVRATNICU LJEPOSAVU PETKOVIĆ

Ljeposavu Petković, povratnicu u Stošnicu kod Vozuće, koju su u srijedu navečer...

Finansijski horoskop za 2024. godinu

Neke će čekati i rast karijere i povećanje plate, dok će drugi dobiti neočekivanu...

Možda će Vas zanimati

MINISTRI U VLADI ZDK I POLICIJSKI KOMESAR POSJETILI POVRATNICU LJEPOSAVU PETKOVIĆ

Ljeposavu Petković, povratnicu u Stošnicu kod Vozuće, koju su u srijedu navečer...

Finansijski horoskop za 2024. godinu

Neke će čekati i rast karijere i povećanje plate, dok će drugi dobiti neočekivanu...