Upozorenje o prognozi obilnijih padavina

Federalni hirometeorološki zavod Sarajevo izdao je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine zbog obilnih padavina i vjetra južnog smjera. Upozorenje na padavine se naročito odnosi na Hercegovinu, zapad, jugozapad i lokalno centralni dio Bosne, dok se pojava vjetra odnosi na cijelo područje Bosne i Hercegovine. Prognozirani period je od 16.01.2023. do 19.01.2023. godine, a prognozirane padavine su od 70 do 250 l/m2 zavisno od prognoziranog područja. Prognozirana brzina vjetra je od 50 – 75 km/h.

Svjedoci smo ranijih godina da je zbog obilnih lokalnih padavina i pojave bujičnih voda područje općine Tešanj bilo zahvaćeno izlivanje vodotoka, što je uzrokovalo štete na objektima, infrastrukturi i poljoprivredi.

S tim u vezi, Služba civilne zaštite obaviještava stanovništvo, pravna i fizička lica i ustanove na cijelom području općine da zbog mogućih obilnijih padavina u navedenom periodu neprekidno prate stanje u blizini svojih objekata, naročito u zoni plavljenja. Da provedu potrebne mjere odbrane od poplava sa ciljem zaštite ljudi, životinja i imovine, sa posebnim akcentom mogućeg blagovremenog izmještanja iz plavnog područja.

Upozoravamo da se ne prilazi obalama nabujalih vodotoka s obzirom na povećanje vodostaja i brzinu protoka vode, kao i eroziju obala. Izbjegavati korištenje motornih vozila u zoni plavljene površine, sa ciljem spriječavanja blokiranja vozila i ugrožavanja života.

Neophodno je blagovremeno zaštiti poljoprivrednu i drugu opremu i životinje, te prema procjeni blagovremeno je izmjestiti iz ugroženog područja.

Upozoravamo vozače motornih vozila na pojavu vode na cesti, te da strogo vožnju prilagode uslovima na putu sa ciljem spriječavanja saobraćajnih nesreća i ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju.

Napominjemo da je česta popratna pojava obilnijih padavina pojava klizišta, pa se upozorenje odnosi i na ovu pojavu na cijelom području općine.

Služba civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim službama i institucijama pratiti hidrološko stanje na vodotocima u navedenom periodu i po potrebi preduzimati mjere u skladu sa stanjem na terenu.

 

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE

opcina-tesanj.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Najnoviji članci

Dnevni horoskop za 27.03.2023.

Ovan Nećete imati dovoljno strpljenja za detaljno objašnjavanje svojih planova ili pristupa problemu. Nerviraće vas...

Dnevni horoskop za 26.03.2023.

Ovan Osjećaćete se bezvoljno. Ako su tome uzrok ljubavni problemi, osamite se barem na jedan sat...

KURTIĆ (Ferida) FAHRUDIN-FAHRO

Javljamo rodbini, komšijama, prijateljima i poznanicima da je KURTIĆ...

Možda će Vas zanimati

Dnevni horoskop za 27.03.2023.

Ovan Nećete imati dovoljno strpljenja za detaljno objašnjavanje svojih planova ili pristupa problemu. Nerviraće vas...

Dnevni horoskop za 26.03.2023.

Ovan Osjećaćete se bezvoljno. Ako su tome uzrok ljubavni problemi, osamite se barem na jedan sat...