Upoznajte Muhameda Čolakovića, najpoželjnijeg nastavnika iz Tešnja

Matematika nije “bauk” ukoliko za nastavnika imate Muhameda Čolakovića koji svojom maštom i pozitivnom energijom nastavu čini ljepšom i zabavnijom.

Muhamed je profesor matematike i informatike, a pored svog posla u školi, radi i kao spoljni saradnik (asistent) na Univerzitetu u Zenici. Postao je jedan od najpoželjnih nastavnika matematike među učenicima, a za portal Akta.ba je pričao o ljubavi prema prosvjeti i kreativnosti kojom motiviše učenike.

“Ljubav prema prosvjeti se javila od malih nogu, jer mi je dajdža bio učitelj. I uvijek mi se sviđao taj poziv. A ljubav prema matematici rodila se još kod učitelja, te sam u 2. razredu govorio kako ću biti učitelj matematike. Od tog trenutka imao sam cilj na kojem sam radio i hvala Bogu ostvario. Jako je važno da nastavnik bude kreativan, i da motiviše učenike. Nastava je dvosmjeran proces i bitno da bude obje strane budu zainteresovane. Kreativnost i motivacija su po meni ključni faktori za kvalitet obrazovanja”, rekao je Čolaković za Akta.ba.

Kada govorimo o kreativnosti, Muhamed je aktivan i na društvenoj mreži Tik Tok na kojoj ima mnogo pratilaca, među kojima su uglavnom djeca.

“TikTok videi su samo djelić onog što se ustvari dešava, prije svega cilj mi je bilo pokazati da matematika nije bauk, i da smo mi profesori/nastavnici ustvari ljudi kao i svi drugi. Videi služe da učenici, a i neki nastavnici iskoriste ideje za kvalitetnije i dinamičnije obrazovanje”, pojasnio je Muhamed.

@prof.muhamedcolakovic

I razlomci mogu biti lijepi #lovemyjob #elhamdulillah #theprofessor 🧑🏻‍🏫

♬ Originalton – ⭐️MARKO⭐️

DJECA KAO INSPIRACIJA

On smatra da je kod rada sa djecom najvažnije zainteresovati ih za ono što želimo da im prezentujemo ili naučimo.

“Trudim se predavati onako kako bih želio da neko meni predaje ili da predaje mom dijetu. Na času koristim razne metode, digitalne alate, te cilj mi je uključiti sve učenike u nastavu. Svakako djeca to prepoznaju. Također, ključan faktor je i humor, i nastavno gradivo prikazati i prezentovati na što zanimljiviji način. Najlakše je biti namršten i učenika izgubiti”, rekao je Muhamed.

Njegov odnos sa djecom je prije svega prijateljski. On im je nastavnik, ali i roditelj, prijatelj ili stariji brat, što se može vidjeti na mnogobrojnim primjerima koje Muhamed dijeli na svojim društvenim mrežama. Tako je za 8. mart iznenadio sve djevojčice u razredu slatkim poklonom, poručivši koliko je važno činiti dobro prema drugima.

muhamed

Iako se trudi da sa svojim učenicima ima prijateljski odnos, on im svakodnevno naglašava koliko je važno obrazovanje i trudi se da ih nauči svemu onom što će im kasnije u životu koristiti.

“Edukacija je jako važna, te im na sve načine pokušavam savjetovati da uče i da se bore ka ostvarenju ciljeva kako bi im život bio lakši. Moja poruka svim školarcima jeste da prate nastavu, i da pokažu poštovanje prema svojim nastavnicima. Nastavnici im žele dobro, te smo tu jedni zbog drugih”, kazao je, dodajući da roditelji ali i nastavnici imaju podjednaku ulogu u odgoju djece.

“S obzirom da su djeca podjednako u školi kao i kod kuće mislim da i roditelji, ali i nastavnici igraju ulogu u odgoju. Ključna je komunikacija sa djecom. Djeca su važna, te ako ih odbacimo i ne pratimo onda može doći do raznih problema”, mišljenja je.

Smatra da je obrazovni sistem u BiH daleko od idealnog i da su mu potrebne reforme.

“Trebali bi se ugledati na Skandinavske modele obrazovanja. Moramo biti svjesni da se vremena mijenjaju, te moramo ići u korak s tim”, poručio je na kraju razgovora.

Razgovarala: Erna Salkić

www.akta.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Najnoviji članci

Dnevni horoskop za 01.04.2023.

Ovan Životne okolnosti i situacije više će vas dovoditi u vezu s ljudima koji će...

KŠCZ USVOJIO PLAN UTROŠKA BUDŽETSKIH SREDSTAVA I POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE ZA 2023. GODINE

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 32. sjednici, kojom...

Možda će Vas zanimati

Dnevni horoskop za 01.04.2023.

Ovan Životne okolnosti i situacije više će vas dovoditi u vezu s ljudima koji će...

KŠCZ USVOJIO PLAN UTROŠKA BUDŽETSKIH SREDSTAVA I POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE ZA 2023. GODINE

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 32. sjednici, kojom...