PREMIJERKA MEHMEDIĆ I PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE RAZGOVARALI O PROJEKTU UNAPREĐENJA KVALITETA ZRAKA Istaknuto

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, sa saradnicima, razgovarala je danas sa delegacijom Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini o “Projektu unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini” (Air Quality Improvement Project – AQIP), koji ova međunarodna finansijska institucija planira implementirati u četiri kantona u Federaciji BiH, među kojima je i Zeničko-dobojski kanton.

Projekat se sastoji od tri suštinske komponente, uz dodatnu komponentu za upravljanje projektom, a bit će realizovan kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) od 50 miliona američkih dolara.

Prva komponenta podrazumijeva institucionalno jačanje monitoringa i upravljanja kvalitetom zraka, druga je fokusirana na povećanje održivog grijanja i energetske efikasnosti u domaćinstvima, dok treća komponenta podrazumijeva podršku tranziciji na javni transport s niskim emisijama u Kantonu Sarajevo.

Yuriy Myroshnychenko, voditelj projekta i viši specijalist za energiju, rekao je da su tri komponente međusobno povezane, pri čemu prva komponenta, za koju je planirano 5 miliona dolara, igra ulogu strateškog institucionalnog krova za cijeli projekat i predstavlja temelje za povećanje kvaliteta zraka u FBiH i nakon završetka projekta.

Premijerka Mehmedić je naglasila da je energetska efikasnost među ključnim prioritetima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te da ovaj kanton ulaže napore i izdvaja značajna sredstva za ove projekte posebno u oblasti obrazovanja.

Podsjetila je da je već ranije u kantonu uspostavljen sistem mjernih stanica za praćenje zagađenosti zraka te Centar za okoliš na Institutu “Kemal Kapetanović”, koji Vlada u narednom periodu želi jačati u organizacionom i kadrovskom smislu.

Navela je da značajne napore ulažu i lokalne zajednice, navodeći primjer Grada Zenice i projekta “Toplana Zenica”, realizovanog s kompanijom “ArcelorMittal” i ostalim dioničarima, kojim je za potrebe daljinskog grijanja ugradnjom novih gasnih kotlova potpuno eliminisana upotreba uglja te osigurana stabilna i kontinuirana isporuka toplotne energije.

Istakla je da je u toku i implementacija Projekta za poboljšanje energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, finansiran kreditom EBRD-a, kojim će se, između ostalog, postojeća kotlovnica na ugalj zamijeniti novim savremenim postrojenjem koje će kao izvor energije koristiti prirodni gas.

Premijerka je naglasila da je Zeničko-dobojski kanton zainteresovan za projekat Svjetske banke, a posebnu za drugu komponentu kojom bi osigurali djelimične grantove uz doprinos domaćinstava za ulaganja u održivo grijanje, isključivo za invididualne stambene objekte, a što podrazumijeva zamjenu tradicionalnih peći i kotlova na čvrsta goriva (ogrjevno drvo ili ugalj) modernim i čistim tehnologijama grijanja (kotlovi na pelet, toplotne pumpe zrak-zrak/zrak-voda).

Implementacijom ovih aktivnosti će se doprinijeti smanjenu emisija iz malih kućnih ložišta, a što je jedna od mjera koje vode ka poboljšanju kvaliteta zagađenja zraka.  

Press služba ZDK

zdk.ba

Najnoviji članci

Dnevni horoskop za 23.02.2024.

Ovan Porodični odnosi postaće zamršeniji. Tražićete više slobode i prostora za sebe, što će partnera...

Tešanj ponovo na listi gradova i regija budućnosti

Američki Financial Times objavio je fDi Intelligence listu Evropskih gradova i regija budućnosti 2024....

Saziv za 33. sjednicu Općinskog vijeća Tešanj

Na osnovu člana 22. Statuta Općine Tešanj („Službeni glasnik Općine Tešanj“, broj: 11/07), te...

Možda će Vas zanimati

Dnevni horoskop za 23.02.2024.

Ovan Porodični odnosi postaće zamršeniji. Tražićete više slobode i prostora za sebe, što će partnera...

Tešanj ponovo na listi gradova i regija budućnosti

Američki Financial Times objavio je fDi Intelligence listu Evropskih gradova i regija budućnosti 2024....