PREMIJERKA MEHMEDIĆ I PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE RAZGOVARALI O PROJEKTU UNAPREĐENJA KVALITETA ZRAKA Istaknuto

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić, sa saradnicima, razgovarala je danas sa delegacijom Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini o “Projektu unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini” (Air Quality Improvement Project – AQIP), koji ova međunarodna finansijska institucija planira implementirati u četiri kantona u Federaciji BiH, među kojima je i Zeničko-dobojski kanton.

Projekat se sastoji od tri suštinske komponente, uz dodatnu komponentu za upravljanje projektom, a bit će realizovan kreditom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) od 50 miliona američkih dolara.

Prva komponenta podrazumijeva institucionalno jačanje monitoringa i upravljanja kvalitetom zraka, druga je fokusirana na povećanje održivog grijanja i energetske efikasnosti u domaćinstvima, dok treća komponenta podrazumijeva podršku tranziciji na javni transport s niskim emisijama u Kantonu Sarajevo.

Yuriy Myroshnychenko, voditelj projekta i viši specijalist za energiju, rekao je da su tri komponente međusobno povezane, pri čemu prva komponenta, za koju je planirano 5 miliona dolara, igra ulogu strateškog institucionalnog krova za cijeli projekat i predstavlja temelje za povećanje kvaliteta zraka u FBiH i nakon završetka projekta.

Premijerka Mehmedić je naglasila da je energetska efikasnost među ključnim prioritetima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te da ovaj kanton ulaže napore i izdvaja značajna sredstva za ove projekte posebno u oblasti obrazovanja.

Podsjetila je da je već ranije u kantonu uspostavljen sistem mjernih stanica za praćenje zagađenosti zraka te Centar za okoliš na Institutu “Kemal Kapetanović”, koji Vlada u narednom periodu želi jačati u organizacionom i kadrovskom smislu.

Navela je da značajne napore ulažu i lokalne zajednice, navodeći primjer Grada Zenice i projekta “Toplana Zenica”, realizovanog s kompanijom “ArcelorMittal” i ostalim dioničarima, kojim je za potrebe daljinskog grijanja ugradnjom novih gasnih kotlova potpuno eliminisana upotreba uglja te osigurana stabilna i kontinuirana isporuka toplotne energije.

Istakla je da je u toku i implementacija Projekta za poboljšanje energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica, finansiran kreditom EBRD-a, kojim će se, između ostalog, postojeća kotlovnica na ugalj zamijeniti novim savremenim postrojenjem koje će kao izvor energije koristiti prirodni gas.

Premijerka je naglasila da je Zeničko-dobojski kanton zainteresovan za projekat Svjetske banke, a posebnu za drugu komponentu kojom bi osigurali djelimične grantove uz doprinos domaćinstava za ulaganja u održivo grijanje, isključivo za invididualne stambene objekte, a što podrazumijeva zamjenu tradicionalnih peći i kotlova na čvrsta goriva (ogrjevno drvo ili ugalj) modernim i čistim tehnologijama grijanja (kotlovi na pelet, toplotne pumpe zrak-zrak/zrak-voda).

Implementacijom ovih aktivnosti će se doprinijeti smanjenu emisija iz malih kućnih ložišta, a što je jedna od mjera koje vode ka poboljšanju kvaliteta zagađenja zraka.  

Press služba ZDK

zdk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Najnoviji članci

Dnevni horoskop za 26.03.2023.

Ovan Osjećaćete se bezvoljno. Ako su tome uzrok ljubavni problemi, osamite se barem na jedan sat...

KURTIĆ (Ferida) FAHRUDIN-FAHRO

Javljamo rodbini, komšijama, prijateljima i poznanicima da je KURTIĆ...

Dnevni horoskop za 25.03.2023.

Ovan Strah vašeg partnera, da vas ne izgubi, nagnaće ga da vam pokloni nešto što volite...

Možda će Vas zanimati

Dnevni horoskop za 26.03.2023.

Ovan Osjećaćete se bezvoljno. Ako su tome uzrok ljubavni problemi, osamite se barem na jedan sat...

KURTIĆ (Ferida) FAHRUDIN-FAHRO

Javljamo rodbini, komšijama, prijateljima i poznanicima da je KURTIĆ...