OSCE-MISIJA U BIH PODRŽAVA JAČANJE UREDA ZA BORBU I PREVENCIJU KORUPCIJE U ZDK Istaknuto

Delegacija Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio Mark Hanbury, zamjenik šefa Odjela za ljudsku dimenziju, razgovarala je s premijerkom Zeničko-dobojskog kantona Amrom Mehmedić, ministrom pravosuđa Edinom Hasaničevićem i vršiocem dužnosti sekretara Ureda za borbu protiv korupcije Dževadom Fejzićem o institucionalnom jačanju, planovima i aktivnostima ovog kantona na borbi i prevenciji korupcije.

Hanbury i saradnici iz Glavne kancelarije OSCE-a u Sarajevu i Terenskog ureda OSCE-a u Travniku, naglasili su da OSCE snažno podržava izgradnju institucija i donošenje zakonskog okvira za borbu protiv korupcije, posebno Zakona o prijavi i provjeri imovine nosilaca javnih funkcija, te da je uz njihovu podršku do sada formirano pet ureda za borbu protiv korupcije – u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici i Brčkom.

Naveli su da je ta podrška posebno fokusirana na izradu digitalnih alata, a kao dobar primjer naveli su javno dostupnu digitalnu bazu podataka Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, koja sadrži podatke o zaposlenim i imenovanim dužnosnicima, transferima i utrošku poticaja u svim resorima.

Predstavnici OSCE-a potvrdili su opredjeljenje da nastave podržavati rad Ureda za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, formiranog odlukom Vlade ZDK iz februara 2022. godine, koji djeluje u skladu s donesenim pravnim okvirom i akcionim planovima, a trenutno radi s tri zaposlena. Plan Ureda je da također izradi digitalni registar podataka, za koji je OSCE ranije donirao potrebnu licencu.

Premijerka Mehmedić je zahvalila OSCE-u na saradnji i podršci, naglasivši da nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona ima nulti stepen tolerancije na korupciju te da će uložiti maksimalne napore da Ured za borbu protiv korupcije ZDK-a zaživi u punom kapacitetu koristeći sopstvena, ali i znanja i iskustva domaćih i međunarodnih partnera.

Press služba ZDK

zdk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Najnoviji članci

Dnevni horoskop za 26.03.2023.

Ovan Osjećaćete se bezvoljno. Ako su tome uzrok ljubavni problemi, osamite se barem na jedan sat...

KURTIĆ (Ferida) FAHRUDIN-FAHRO

Javljamo rodbini, komšijama, prijateljima i poznanicima da je KURTIĆ...

Dnevni horoskop za 25.03.2023.

Ovan Strah vašeg partnera, da vas ne izgubi, nagnaće ga da vam pokloni nešto što volite...

Možda će Vas zanimati

Dnevni horoskop za 26.03.2023.

Ovan Osjećaćete se bezvoljno. Ako su tome uzrok ljubavni problemi, osamite se barem na jedan sat...

KURTIĆ (Ferida) FAHRUDIN-FAHRO

Javljamo rodbini, komšijama, prijateljima i poznanicima da je KURTIĆ...