MINISTAR VINKO MARIĆ POSJETIO MESNU INDUSTRIJU “MADI” U TEŠNJU

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu  Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić proteklog vikenda posjetio je kompaniju “Madi” iz Tešnja, obišao proizvodne pogone i razgovarao sa Maidom Jabandžićem, direktorom društva i Edinom Jabandžićem, izvršnim direktorom najveće mesne industrije u Bosni i Hercegovini.

– “Madi” je dokaz da su privredna čuda moguća i najpozitivniji primjer privrednog uspjeha u našem kantonu i državi. Mladi ljudi upravljaju kompanijom, imaju strateške planove i jasne ciljeve koje postižu. Oni bi mogli držati seminare po Evropi o tome kako se prerađuje meso i osvaja kvalitet – kaže ministar Marić.

Smatra da bi nova Vlada Federacije BiH, kada bude formirana, trebala razmotriti sve opcije koje će konkretno podržati domaće proizvođače, kakav je “Madi”. Priznaje da je ZDK previše “malen” pred vratima jedne ovakve kompanije i da su njihovi ekonomski podvizi za svaku pohvalu.

– Zadivljen sam organizacijom, tehnološkim procesom i pristupu svim fazama posla. Ništa nije prepušteno slučaju i nema sumnje da će za par godina izrasti u još većeg privrednog giganta – zaključuje ministar Marić.

Izvršni direktor Edin Jabandžić, objasnio je da kontinuirano, više od trideset godina, ulažu u sve faze proizvodnih procesa i modernu tehnologiju.

– Više od trideset procenata naših proizvoda odlazi na inostrana tržišta, a na putu smo da postanemo najveći proizvođač stočne hrane u regionu. Imamo vlastitu farmu roditetljskih jata i inkubatorku stanicu jednodnevnih pilića – pojašnjava Jabandžić.

O kakvoj industriji se radi, najbolje svjedoči podatak da “Madi” godišnje potroši sedamdeset hiljada tona stočne hrane, a desetine vrsta njihovih proizvoda od pilećeg i junećeg mesa distribuira se širom države i regiona.

Pres služba ZDK

zdk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Najnoviji članci

Dnevni horoskop za 02.04.2023.

Ovan Ni u jednom trenutku neće vam biti dosadno. Podjednako ćete uživati u samoći, kao...

Dnevni horoskop za 01.04.2023.

Ovan Životne okolnosti i situacije više će vas dovoditi u vezu s ljudima koji će...

KŠCZ USVOJIO PLAN UTROŠKA BUDŽETSKIH SREDSTAVA I POSEBNE NAKNADE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE ZA 2023. GODINE

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 32. sjednici, kojom...

Možda će Vas zanimati

Dnevni horoskop za 02.04.2023.

Ovan Ni u jednom trenutku neće vam biti dosadno. Podjednako ćete uživati u samoći, kao...

Dnevni horoskop za 01.04.2023.

Ovan Životne okolnosti i situacije više će vas dovoditi u vezu s ljudima koji će...